20. elokuuta 2012

Lankojen värjäystä

Kun ahersin vielä kesäopintojeni parissa, päätin että yksi loman tavoitteista on lankojen värjäämisen testaaminen. Olen joskus pienenä ala-asteelaisena värjännyt lankaa kasviväreillä, joten päätin testata nyt elintarvikevärejä. Kaupunkiolosuhteissa elintarvikevärien käsittely kun on huomattavasti helpompaa..

Näin sieluni silmin kuinka nostelen kattilasta ihanan lämminsävyisiä keltaisia ja oransseja lankoja Endpaper mittsien kuvat mielessäni vilkkuen. Todellisuus vastasi yllättäen aika paljon mielikuviani ja lisäksi syntyi myös sinisävyisiä vyyhtejä. Oikein onnistunut kokeilu siis! Ajattelin kirjata simppelit ohjeet ylös tännekin.


Oranssin ja keltaisen langan lähtötilanteena oli tämä: luonnonvalkoista Tico ticoa vyyhditettynä. Värjäysoperaatio aloitetaan kastelemalla langat huolella etikka-vesi -seoksessa. Suhteet menevät siten, että etikkaa tulee kolme osaa ja vettä yksi.

Sillä aikaa kun langat likoavat litkuissaan, lämmitetään vettä tilavassa (vähintään 5 litraa) kattilassa. Lämpimään veteen lisätään elintarvikevärejä kunnes liemi näyttää oikean väriseltä. Käytin apteekista saatavaa värijauhetta ja se oli melko riittoisaa. Kannattaa siis lisäillä väriä pikkuhiljaa. 

Kun vesi on kuumaa (ei saa kuitenkaan kiehua missään vaiheessa!), voidaan langat iskeä sekaan väriä imemään. Ylimääräiset etikkavedet puristetaan tietenkin ensin vyyhdeistä pois. Kun vesi kattilassa on kirkastunut, ovat langat imeneet kaiken värin itseensä ja ne voi nostaa kattilasta pois kuivumaan.



Ja tässä ovat aikaansaannokseni! Innostuin testaamaan myös sinistä väriä. Vasemmanpuoleinen sininen vyyhti oli alunperin valkoista Seiskaveikkaa, oikeanpuoleinen taas harmaata Nallea. Etenkin tuo Nalle onnistui kivasti. Värit ovat aika eläviä ja odotankin innolla, että pääsen testaamaan millaista neulepintaa niistä tulee.

Varastoissani on kamalan paljon kaikenlaisia harmaita lankoja ja aavistan, että piakkoin nekin saavat uutta väriä pintaan. Vihreä elintarvikeväri jäi vielä kokonaan kokeilematta..


Ps. Niistä lomatavoitteista, niitä ovat mm. villapaidan tekeminen, hyvin kirjojen lukeminen, huulirasvojen valmistus sekä kokkailu ja leipominen ajan kanssa. Ihan hyvin näiden kanssa menee; neuleen selkäkappale on valmis, kirjoja on kulunut ja namiruokia syntynyt. Huulirasvoja en ole vielä tehnyt, mutta onhan tässä vielä kolmisen viikkoa aikaa..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti